Marble Industrialists industrial site wants

JULY 31, 2018
Marble Industrialists industrial site wants

Izmir, which is preparing to host one of the biggest marble fairs, does not have any industrial sites belonging to marble sector, and pointed out that there is no industrial site. Izmir Chamber of Marble Producers Tayfun Geylan said that in order to increase the quality production, the industrial site is a must.

Dünyanın önemli merkezlerinde kullanılan Türk mermeri, 28-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek MARBLE- 24'üncü Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nda sergilenecek. Türkiye'nin her bölgesinden çıkartılan 650 çeşit renk ve dokudaki doğaltaş, İzmir'de sektör temsilcileri ile buluşacak. Ancak kentin mermercilere ait bir sanayi sitesinden yoksun olduğunu dile getiren İzmir Mermerciler Odası Başkanı Tayfun Geylan, "İzmir'de kayıt dışı, merdivenaltı çok sayıda işletme var. Kaliteyi bulabilmek, denetimi sağlayabilmek için bu işin en doğru yolu sanayi sitesidir" dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mermer ile ilgili yeminli üç bilirkişisinden biri olan Tayfun Geylan, mermer işiyle uğraşanların da sanayi sitesi talep ettiğini belirterek "İzmir'in, bir sanayi sitesine ihtiyacı var. Yerel yönetimler bu iş için kentte uygun yer olmadığını söylüyor. Dünyanın ikinci büyük fuarını gerçekleştirdiğimiz İzmir'de, bir sanayi sitemiz yok ve bunun için uygun yer bulunamaması şaşırtıcı. Sivil toplum örgütünün başında olan biri olarak her sorunun çözümünün sivil toplum örgütleri ile mümkün olduğunu düşünüyorum. Mermercilere, sanayi sitesi olma durumunda 'odaya kayıt yaptırır mısınız' diye sorduğumda, bir günde 155 kişi kayıt yaptırmıştı. Bununla ilgili çok istek var. Sanayi sitesi kurulmasındaki ısrarımız, mermercilikte denetimin sağlanıp, kaliteli üretimin artması için" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERDE MERMERCİLİK EĞİTİMİ

İzmir'de yaklaşık 1500 mermerci bulunduğunu, ancak kayıtlı ve kaliteli iş yapan firma sayının ise çok az olduğunu belirten Başkan Tayfun Geylan, odalarına kayıtlı 400 firmadan 350'sinin ise merdiven altı işletmeler olduğunu iddia etti. "Ruhsatsız mermercileri kapatırsak, zaten İzmir'de mermerci kalmaz" diyen Geylan, 1500 atölye içinde ruhsatı olan atölye sayısının 100'ü geçmediğini dile getirdi. Yaptıkları denetimlerde ilginç manzaralarla karşılaştıklarını anlatan Geylan, şunları ifade etti:

"Denetimlerde sözde mermer atölyeleri görüyoruz, içinde makine bile yok. Mermercilik ruhsatı alıp atölyede kuş satanlar dahi var. Kalitesiz ve ucuz işe olan talep arttıkça kimse teknolojik yatırım yapmıyor. Firma da istediği parayı alamayınca ikinci, üçüncü sınıf işçiliğe başlıyor. Çünkü hatasız, birinci kalite kesim için teknoloji gerekiyor. Aslında bu sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin sorunu. Ciddi bir ihtisaslaşma sorunu var. Ustalık sertifikası olmayana mermercilik yaptırılmamalı. Bunun için de eğitim şart. Mermercilik, meslek liselerinde okutulmalı ve üniversitede de eğitimi sürdürülmeli. Mermercilikte ihtisas yapılmalı. Mezarcı mezarcılık, şömineci şöminecilik, döşemeci de döşemecilik yapmalı. Hem kaliteli olsun, hem ucuz olsun derseniz, kalitesiz iş ile karşılaşırsınız."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)


Top